COPILUL CU DIZABILITATI – SFATURI UTILE PENTRU PARINTI

Publicat pe Actualizat pe

FELICITARI, AVETI UN COPIL!
ESTE IMPORTANT SA STITI CA VA VA IUBI NECONDITIONAT!
Cum gestionam socul primului diagnostic?

Este foarte important sa nu va concentrati atentia numai pe deficienta copilului dumneavoastra si sa uitati efectiv de ceea ce este important pentru dezvoltarea lui. Este una din greselile pe care parintii copiilor cu anumite probleme de sanatate, fizice sau mentale o fac. Chiar daca treceti printr-o asemenea incercare, nu uitati sa traiti alaturi de copil si sa luati parte la viata sociala impreuna.

Majoritatea parintilor, se concentreaza mult pe dizabilitatea proprilui copil decat pe abilitatea lui si pe solutii, privandu-l atfel de posibilitati de recuperare din start, de multe ori din cauza preconceptiilor si a lipsei de informatie. Copilul dumneavoastra are parte de provocari speciale in ceea ce priveste drumul lui in aceasta viata, este un membru cu drepturi depline al familiei si ar trebui sa traiasca alaturi dumneavoastra decat sa locuiasca,  fara sa ia parte la viata cotidiana.

Multi parinti de copii cu dizabilitati, considera suficient faptul ca asigura hrana si un loc in care sa locuiasca, privandu-l de bucuriile vietii ( iesiri in aer liber, incurajarea in jocurile copilariei, implicarea in activitati sportive etc) uitand ca sunt singurii care pot modela comportamentul si dezvoltarea psiho -fizica, emotionala si sociala a propiului copil.

Nevoile variaza de la o dizabilitate la alta, dar sunt multe lucruri in comun pe care parintii ar trebui sa le inteleaga.

De ce copilul meu are aceasta problema de sanatate, care au fost cauzele (genetice, erori medicale, mostenire ereditara etc).

Cum se manifesta?

Cum se va dezvolta in timp aceasta problema, la ce sa ma astept?

Care sunt optiunile medicale(operatii, tratament, terapii.. etc)

Care sunt nevoile de protezare sau de ce aparate de recuperare este nevoie?

Care sunt terapiile necesare?

Care sunt implicatiile comportamentale?

Cum vor face fata stresului, individual dar ca familie?

Ce optiuni are copilul meu?

Este important sa faceti o analiza a viitorului si sa nu omiteti nici o optiune. Deasemena incercati sa nu cadeti in capcana (copilul meu nu va fi in stare sa realizeze nimic, este bolnav si asa nu poate sa faca nimic, etc) acest lucru va impiedica sa actionati in beneficiul copilului dumneavoastra.

Acest set de intrebari, va ajuta sa faceti o analiza de ansamblu si sa va pregateasca in spiritul actiunii. Cum ne crestem copiii, este foarte important chiar daca au sau nu o problema de sanatate. Prin comportament gresit, nu facem decat sa acutizam dizabilitatea.

Voi reveni in postarile viitoare cu raspunsuri la aceste intrebari.

Mihaela Marian

Consultant & Presedinte

Ateliere Educative

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s